Fun zóna

Späť na články

Prichádza Renault Clio E-Tech

Renault zverejnil prvé fotografie a podrobnejšie informácie o dlho avizovanom hybridnom CliuZáklad hybridnej techniky predstavuje atmosférický benzínový štvorvalec s objemom 1,6 litra, vyvinutý pod taktovkou aliančného partnera Nissan. Dosahuje neveľký výkon 67 kW (91 k), ale pod kapotou mu sekundujú ešte dva elektromotory. 

Menší, s výkonom 15 kW (20 k), plní úlohu štartéra a generátora. Väčší produkuje výkon 35 kW (48 k), je súčasťou prevodovky a buď pomáha spaľovaciemu motoru, alebo sám ženie auto vpred. Kombinovaný výkon systému má hodnotu 103 kW (140 k). Hlavná inovácia technológie E-Tech spočíva v prevodovke. Zatiaľ čo Toyota využíva planétový delič výkonu e-CVT a kórejský koncern Hyundai-Kia sa spolieha na dvojspojkové ústrojenstvo, Renault prichádza s vlastnou viacrežimovou prevodovkou. 


Na jednom vstupnom hriadeli je silnejší elektromotor, na druhom benzínový štvorvalec a sekundárny elektromotor. Konštruktéri naprogramovali až pätnásť rôznych pracovných režimov prevodovky. Meniť sa budú automaticky.Šofér má k dispozícii volič ako na klasickom automate. Pribudol akurát režim "B" pre intenzívnejšie brzdenie spaľovacím i elektrickými motormi v prudkých klesaniach alebo pri spomaľovaní pred križovatkou. Hybridný systém samozrejme nemôže fungovať bez akumulátora. Lítiovo-iónové články disponujú kapacitou 1,2 kWh (napätie 230V) a sú umiestnené v batožinovom priestore. Jeho objem klesol, ale Francúzi zatiaľ neprezradili, o koľko.



Renault sľubuje významné zníženie spotreby benzínu a produkcie emisií CO2. V mestskej prevádzke až o 40 percent. Približne 80 percent času stráveného v meste vraj Clio E-Tech jazdí čisto na elektrinu. V elektrickom režime môže uháňať rýchlosťou až 75 km/h. Automobil si sám určuje, kedy k pohonu priradí spaľovací motor alebo kedy prostredníctvom neho začne dobíjať akumulátor. Na dobíjanie slúži aj rekuperácia pohybovej energie pri jazde s uvoľneným plynovým pedálom a počas brzdenia. Šofér môže stlačením tlačidla natvrdo aktivovať elektrický jazdný režim. Podmienkou je, aby v akumulátore bolo dosť energie.  


Na kompletné informácie, týkajúce sa dynamiky a spotreby, si zatiaľ musíme počkať. Proces homologácie sa totiž ešte neskončil. Francúzi medzičasom prezradili aspoň o hmotnosti hybridu. Renault Clio E-Tech váži o desať kilogramov viac ako verzia s naftovou jedna-päťkou. Teda niečo vyše 1,2 tony. Po vizuálnej stránke sa hybrid nijak nelíši od svojich konvenčných súrodencov. 


Novinka dostala aerodynamicky optimalizované zliatinové disky kolies s priemerom 16 palcov, obuté do pneumatík Continental EcoContact 6 (195/55). Po bokoch auta, v zadnom nárazníku a v interiéri sa objavili tenké modré lišty. Nechýbajú ani decentné štítky s nápisom E-Tech Hybrid. Z prístrojového panela zmizol teplomer chladiacej kvapaliny a nahradil ho indikátor stavu nabitia akumulátora.

ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/hybridny-yaris-ma-konkurenta-prichadza-renault-clio-e-tech

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené