Fun zóna

Späť na články

Nissan Ariya Nismo: Ostrá verzia mieri aj do Európy

Prívlastok Nismo sa nám v súvislosti s Nissanom spája s vysokovýkonnými modelmi GT-R, Z či Skyline. Teraz sa však japonská automobilka rozhodla okoreniť športovou aurou aj jej elektrický crossover Ariya. Isté skúsenosti s takýmto tuningom už má, pretože podobnú „kúru“ doprial Nissan v Japonsku už pred rokmi druhej generácii Leafu. Tentoraz však zamieril výkonom ešte vyššie. Kým klasická Ariya s pohonom oboch náprav e-4orce ponúka maximálne 225 kW, Nismo disponuje v slabšej verzii výkonom 270 kW a v silnejšej až 320 kW. Krútiaci moment pritom dosahuje masívnu hodnotu 600 Nm. Energiu čerpá dvojica elektromotorov z batérie s využiteľnou kapacitou 87 kWh.


Očakávať môžeme výrazne lepšiu dynamiku, hoci Nissan presné údaje o zrýchlení ani o maximálnej rýchlosti zatiaľ neuviedol. Zato vieme, že Ariya Nismo jazdí na špecifických 20-palcových čiernych diskoch a pneumatikách so zvýšenou priľnavosťou. Stabilitu podporuje upravené zavesenie, výkonnejší brzdový systém a preprogramovaný stabilizačný systém VDC, ktorý umožňuje ostrejšie správanie v zákrutách a lepší prenos výkonu na asfalt. Prednosť dostávajú pri rozdelení hnacieho momentu zadné kolesá. Nissan hovorí o vyslovene športových jazdných vlastnostiach. Emócie za volantom podporí umelý zvuk odvodený od elektrických monopostov F1. Svoju ostrú náturu dáva Ariya Nismo najavo aj aerodynamickým paketom. Nechýba predný splitter, zadný difúzor či väčší zadný spojler.


Športovú charizmu dotvárajú červené linky v nárazníkoch a podbehoch a tiež centrálne umiestnené trojuholníkové zadné hmlové svetlo. Výšku opticky znižujú čierne prahy a čierna strecha, kontrastujúca s belasým lakom karosérie. Vo vnútri navodzuje športovú atmosféru čierne čalúnenie skombinované s červeným prešívaním. Perforované sedačky sú potiahnuté falošným semišom a interiér ozvláštňujú aj doplnky imitujúce drevo. Ariya Nismo mala premiéru v januári na autosalóne v Tokiu pri príležitosti 40. výročia značky Nismo. Najprv sa dostala na domáci japonský trh, no čoskoro dorazí aj do Európy. Ceny zatiaľ automobilka neprezradila.

ZDROJ: auto.pravda.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené