Fun zóna

Späť na články

Nový Defender OCTA: Doposiaľ najodolnejší?

Automobilka ho prezentuje ako to najodolnejšie a najdynamickejšie v produktovej rodine Defender. Sľubuje pritom luxus, najvyššiu odolnosť a evokovať to chce už názvom, keď sa firma inšpirovala najtvrdším minerálom našej planéty. Nový Defender OCTA sme si boli pozrieť na nedávnej statickej prezentácii značky, vďaka čomu vám teraz o ňom môžeme prezradiť minimálne pár detailov.


Diamantová grafika (ako ukazuje aj galéria na konci článku) symbolizuje vlajkový model značky Defender a vyznačuje sa sériou vnútorných a vonkajších komponentov, vrátane napríklad lesklého čierneho diamantu na opracovanej a opieskovanej titánovej plakete na prístrojovej doske. Voľba na titán v tomto prípade padla pre jeho pevnosť a odolnosť voči živlom, ktorou sa vyznačuje v prirodzenom stave. Nový dizajnový prístup „je obzvlášť významný, pretože ho prvýkrát uvidíte na modeli Defender a následne podľa neho spoznáte všetky vlajkové modely aj v budúcnosti,“ povedal Mark Cameron, výkonný riaditeľ značky Defender.


Novinka má vyšší podvozok a predĺžené blatníky, ktoré umocňujú celkový dojem. Nielenže bolo auto „zvýšené“ o 28 mm, ale zároveň má aj rozchod kolies rozšírený o 68 mm pre lepšiu stabilitu. Terénne zameranie novinky potvrdzujú viaceré detaily zvonku i zvnútra. Je vybavený pneumatikami s priemerom 33 palcov, teda najväčšími, aké boli doteraz na sériový Defender namontované. Nechýba už na pohľad pevná ochrana spodnej časti karosérie, čo vodičovi dáva istotu, že bez ujmy zvládne i nerovný terén. 


Čo sa týka interiéru, zaujmú napríklad nové sedadlá vybavené technológiou, vďaka ktorej pri počúvaní budete hudbu vnímať aj cez sedačky prostedníctvom vibrácií. Zároveň sú výrobené z odolných materiálov, o 30 % ľahších ako bežná koža. „S novým Defenderom OCTA sme dokázali odomknúť jeho plný potenciál,“ zdôraznil Mark Cameron. Ako sa to prejavuje technicky? Auto s pohonom všetkých kolies má pod kapotou 4,4-litrový mild-hybrid V8 Twin Turbo s výkonom 635 koní a krútiacim momentom 750 Nm (resp. 800 Nm s aktivovaným režimom Dynamic Launch). Ten je spojený s osemstupňovou automatickou prevodovkou. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h? 4,0 sekundy. Výrobca zároveň uvádza maximálnu rýchlosť 250 km/h v závislosti od nasadených pneumatík.


Výrazne prepracované komponenty podvozku s inovatívnymi technológiami, vrátane systému odpruženia 6D Dynamics. Ten v praxi nahrádza tradičné stabilizátory sofistikovaným hydraulickým obvodom, poskytuje lepšiu úroveň eliminácie bočných náklonov a citeľne znižuje náklon pri zrýchľovaní a brzdení. Systém zároveň v najnáročnejšom teréne maximalizuje nezávislý zdvih kolies a kríženie náprav.



Nový Defender OCTA dokáže automaticky rozpoznať, na akom povrchu sa pohybuje, a následne dynamicky optimalizovať jednotlivé nastavenia. K dispozícii je samozrejme viacero jazdných režimov. Okrem predvoleného s názvom Comfort už spomínaný mód Dynamic poskytuje maximálny výkon zameraný na bežné asfaltky. Naopak, keď aktivujete režim OCTA, dostanete sa do špeciálneho terénneho jazdného módu, ktorý zdôrazňuje výkon a dynamiku. Kalibruje zároveň jazdné vlastnosti, trakčnú kontrolu a brzdy tak, aby ste ako vodič zvládli aj tie náročné povrchy.


Mimochodom, Defender OCTA vraj prešiel najkomplexnejším testovacím a vývojovým procesom v histórii značky. Od snehu a ľadu vo Švédsku, cez dubajskú púšť, asfalt, až po okruhu Nürburgring. Pri 14 tisíc vykonaných testoch ho nešetrili a novinka sa dokáže prebrodiť vodou hlbšie, ako ktorýkoľvek sériový Defender pred ním – zvládne rovný meter hlboký brod.


Nový Defender bude mať globálnu verejnú premiéru na Festivale rýchlosti v Goodwoode (11. až 14. júla) v Spojenom kráľovstve. Prvé objednávky začne značka prijímať už čoskoro. Defender OCTA sa bude na Slovensku predávať za ceny od necelých 183 tisíc eur. Ak by ste mali záujem o novinku v prevedení Edition One, budete si musieť priplatiť: v tomto prípade bola cena pre slovenský trh stanovená na 201 tisíc eur. Takzvaná Edition One je limitovaná séria Defender OCTA vo farebnom prevedení "Faroe Green", ktoré máte na úvodnej fotke k článku. Je dostupná v prvom roku produkcie auta. Ďalšie farebné prevedenie nesie označenie "Petra Copper".

ZDROJ: topspeed.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené