Fun zóna

Späť na články

Land Rover Defender vraj dostane menšieho súrodenca. Príde však s elektrickým pohonom

Tradičný britský magazín Autocar prišiel pred pár dňami s informáciou, ktorá hovorí o prírastku do rodiny Land Rover. O kompaktnom 4×4 modeli sa hovorí už niekoľko rokov, ale nikdy sa oficiálne neobjavil na prezentáciách produktového plánu spoločnosti JLR. To by sa však malo zmeniť a takzvaný „baby Defender“ by mal rozšíriť ponuku automobilky. Pôjde však o čisto elektrický variant a tak by mal využívať platformu JLR Electric Modular Architecture (EMA).

Príchod novinky a rozšírenie rodiny Defender o kompaktný 4×4 model potvrdil na nedávnej konferencii investorov spoločnosti JLR aj generálny riaditeľ Adrian Mardell, ktorý povedal, že „značky Range Rover, Defender a Discovery budú vychádzať z tejto (EMA) platformy“. Vozidlá založené na platforme EMA budú vybavené 800V architektúrou s možnosťou nabíjať maximálnym výkonom až 350 kW. Samotné batérie budú uložené v podlahe medzi nápravy a disponovať by mali oveľa vyššou energetickou hustotou ako batérie používané v elektrickom Jaguari I-Pace.


Automobilka totiž pripravuje novú generáciu svojich súčasných modelov, ktoré majú byť elektrické. Tomuto kroku sa nevyhne ani Defender, ktorý je desaťročia známy pre svoje výnimočné schopnosti v teréne. S prechodom na elektrický pohon by však jeho DNA nemalo zaniknúť.

Marketingový riaditeľ spoločnosti JLR Anthony Bradbury nedávno pre Autocar totiž povedal, že Defender „je prieskumnícke vozidlo, ktoré vždy posúvalo hranice, vždy fyzicky umožňovalo robiť veci, ktoré žiadne iné vozidlo nedokáže. Je to o tom duchu prijímania nemožného, a takým je už 75 rokov.“ Vozidlá s označením Defender podľa neho musia disponovať týmto duchom. Dokonca aj najmenší prírastok do rodiny bude stelesňovať túto filozofiu, vďaka ktorej sa Defender stal ikonickým pojmom.



Viac podrobností o chystanej novinke z radu JLR zatiaľ nepoznáme, no je zrejmé, že pôjde o podstatne menšie vozidlo ako je súčasný Land Rover Defender. Rozmermi by sa mal priblížiť modelu Evoque. Hovorí sa o rozmeroch: dĺžka 4,6 m, šírka 2 m a výška menej ako 1,8 m. Očakáva sa preto, že by mohol prísť pod názvom Defender Sport. Nateraz však ide len o nepotvrdenú špekuláciu, rovnako ako aj jeho debut v roku 2027. Príchod nového modelu Defender odráža ambíciu spoločnosti JLR rozdeliť každú zo svojich hlavných značiek – Jaguar, Discovery, Range Rover a Defender – do štyroch samostatných produktových línií. Stratégia, ktorú JLR označuje ako „House of Brands“.


ZDROJ: startstop.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené