Fun zóna

Späť na články

Dacia Lodgy to má ‘nahnuté‘. Sedemmiestny model však nezmizne

Dacia je extrémne úspešnou značkou, ale jej 7-miestne SUV Lodgy, predstavené v roku 2012, nepatrí k predajným trhákom. Je čiernou ovcou z Pitešti, presnejšie z marockého závodu Renaultu. Vlani skončilo u zákazníkov len 29 000 kusov. Kým taký Duster si našiel 220 000 nových majiteľov. O konci Lodgy sa preto špekuluje už dlhší čas. Teraz to už však vyzerá naozaj vážne. Aspoň podľa informácií francúzskeho magazínu L'Argus. Jeho zdroje tvrdia, že Lodgy skončí tento rok bez priameho nástupcu.


Dacia sa však rozhodne nechce vzdať 7-miestneho modelu. Prišla by tým o rodinne orientovaných klientov. Lodgy sa má preto v novej generácii zmeniť viac, než býva zvykom. Jednoducho, nahradí ho úplne nový model, pravdepodobne aj s novým názvom. Nemá však ísť o predĺženú verziu Dusteru, ktorá sa ešte pred časom zadala hotovou vecou. L'Argus tvrdí, že nástupca Lodgy bude mať plne autonómnu pozíciu. A keďže v kurze sú SUV, požičia si z nich niekoľko prvkov, vrátane väčšej svetlej výšky. V podstate by mohla novinka prevziať filozofiu, ktorú naordinoval materský Renault pred časom modelom Espace či Scénic.

S týmito francúzskymi modelmi ale nebude mať „Lodgy“ nič spoločné. Jeho nástupca má totiž stáť na predĺženej platforme CMF-B, známej z Clia a Capturu, i keď v jednoduchšej modifikácii „Low Spec“. Napokon, tieto základy využije už ohlásená nová generácia Loganu, Sandera a Dokkeru. Novinka síce nebude môcť disponovať napríklad udržiavaním v jazdnom prúde alebo adaptívnym tempomatom, ale zato vytvorí priestor pre príchod mild-hybridnej verzie, ktorá bude nasledovať pol roka po verziách s motormi 1,0 TCe, 1,3 TCe a 1,5 Blue dCi. A tiež bude môcť rátať s modernejším infotainmentom.

Podľa francúzskeho magazínu by sa mal nástupca Lodgy predstaviť na budúci rok. Výroba sa pritom presťahuje z Maroka do Pitešti, takže novinka bude schádzať z rovnakých liniek ako Duster či Logan. V najbližších mesiacoch sa máme na čo tešiť. Spolu s Loganom, so Sanderom a s novým Dokkerom predstaví Dacia hneď štyri novinky. A za rohom je ešte elektromobil Dacia Spring, ktorý bude európskou verziou čínskeho elektrického Renaultu City K-ZE. Otázkou ostáva, čo urobí nová, drahšia platforma, čistejšie motory a vyššia bezpečnosť s cenou, ktorá bola doteraz hlavným tromfom Dacií.

ZDROJ: auto.sk

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené