Fun zóna

Späť na články

Budúcnosť doručovania zásielok "Last Mile Delivery"

Spôsob doručovania donášok má veľký význam pre kvalitu života obyvateľov miest a životné prostredie, pretože práve mestské dodávky tvoria 30% emisií skleníkových plynov. Podľa vízie Renault bude budúce doručovanie uskutočňované pomocou elektrických, autonómnych a inteligentných automobilov.

Až jedna pätina nákladov celého dodávateľského reťazca je určená finálnemu klientovi, odberateľovi („last mile delivery“). Okrem toho mestské doručovanie predstavuje asi 20% dopravy a 30% emisií skleníkových plynov. V súčasnosti môže byť tento podiel vďaka zvýšenej popularite online nakupovania ešte výraznejší.

Okrem toho sa predpokladá, že do roku 2050 sa objem nákladnej dopravy strojnásobí. Preto sú potrebné nové spôsoby doručovania – ekologické a efektívne. Renault vidí riešenie vo využití elektrických, autonómnych a inteligentných dopravných prostriedkoch.

EZ-FLEX je experimentálna dodávka, ideálna pre doručovaie v meste, koncovému odberateľovi. Dôvodom je okrem iného optimálny pomer vonkajších rozmerov k ložnej ploche: rozmery 3,86 m, šírka 1,65 ma výška 1,88 m umožňujú vstup na akékoľvek parkovisko. EZ-FLEX má zároveň pôsobivú nosnosť 3 m3. Vozidlo je tiež mimoriadne ovládateľné: polomer otáčania je iba 4,5 m.


Priemerný denný nájazd doručovacích vozidiel v meste je 50 km. Dojazd plne elektrického EZ-FLEX je 100 km, čo z neho robí ideálny elektromobil na tento účel. EZ-FLEX má tiež moderné a plne integrované rozhranie so smartfónom.

Dvanásť vozidiel Renault EZ-FLEX je v súčasnosti zapojených do inovatívneho experimentu. Boli sprístupnené podnikateľom, dodávateľom a mestským a obecným úradom v rúznych častiach Európy. Zhromažďujú sa údaje ako: informácie GPS, počet najazdených kilometrov, dojazd, použitie dverí a batožinového priestoru, vývoj zmeny rýchlosti a zastavení. Počas dvojročného experimentu budú naviac dopytovaní aj vodiči používajúci vozidlo.


Vďaka angažovanosti používateľov a testom v reálnych podmienkach na cestách, sa Renault bude môcť dozvedieť viac o špecifikách denných dodávok, čo umožní navrhnúť automobily, ktoré budú v budúcnosti ešte vhodnejšie pre mestskú logistiku.

V súlade s víziou Renault sa v budúcnosti mestské dodávky budú zakladať na použití autonómnych automobilov, hoci človek zostane kľúčovým článkom v dodávateľskom reťazci. Túto víziu predstavuje koncepčné riešenie EZ-PRO, ktoré zahŕňa autonómne, inteligentné a zdieľané elektrické robotické body, ktoré zvládajú dodávky do „posledného kilometra“.

ZDROJ: autozurnal.com

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené