Fun zóna

Späť na články

Volvo a China Unicom spolupracujú na vývoji technológie 5G

Spoločnosť Volvo Cars a popredný poskytovateľ telekomunikačných  služieb China Unicom spojili sily s cieľom použiť budúcu generáciu  technológie mobilných sietí 5G na komunikáciu medzi automobilmi  a infraštruktúrou v Číne.

Obe spoločnosti sa dohodli na vzájomnej spolupráci pri výskume, vývoji a testovaní spôsobov využitia technológie 5G a vznikajúcej technológie V2X (Vehicle to everything) v automobiloch. Technológia 5G, ako piata generácia mobilných sietí, je omnoho rýchlejšia, má väčšiu dátovú kapacitu a ponúka rýchlejšiu odozvu než predchádzajúca technológia 4G. Vzhľadom na to, že do vozidla a z vozidla možno rýchlejšie a s menším oneskorením prenášať väčší objem dát, otvára sa viac možností využitia pre automobily.


Volvo Cars a China Unicom skúmajú celý rad rôznych spôsobov využitia technológie 5G na komunikáciu medzi vozidlami a infraštruktúrou v Číne a hľadajú možnosti na zlepšenie v oblastiach ako bezpečnosť, udržateľnosť, pohodlie zákazníka a autonómne riadenie.

Ak má napríklad vozidlo informácie o dopravných problémoch na nadchádzajúcej trase, ako sú práce na ceste, zápchy alebo nehody, môže prijať preventívne opatrenie, čiže spomaliť alebo navrhnúť inú trasu. To pomáha zvyšovať bezpečnosť premávky pre cestujúcich vo vozidle. A tým, že sa vyhnete upchatému úseku, zvýšite tiež efektívnosť využívania energie.

Ďalej sa otvára možnosť jednoduchšieho vyhľadávania voľných parkovacích miest za pomoci dopravných kamier. Okrem toho si vozidlá môžu na základe komunikácie so semaformi zvoliť optimálnu rýchlosť, aby si zabezpečili tzv. zelenú vlnu. Môžu tiež komunikovať navzájom, aby sa dosiahla optimálna úroveň bezpečnosti pri vjazde na diaľnicu a výjazde z diaľnice.

„Volvo je lídrom v oblasti využívania potenciálu  pripojenia vozidiel na sprístupnenie nových funkcií a služieb, ako je  napríklad lokalizovanie úsekov s klzkými cestami a ich zdieľanie  medzi vozidlami,“ uviedol Henrik Green, riaditeľ pre technológie v spoločnosti Volvo Cars. „Vďaka  technológii 5G sa zvyšuje výkonnosť siete, čo umožňuje využívať v reálnom  čase oveľa viac dôležitých služieb, ktoré vodičovi pomáhajú zvyšovať bezpečnosť  a umožňujú mu jazdiť plynulejšie a vychutnať si viac zábavy za  volantom. Tešíme sa na spoluprácu so spoločnosťou China Unicom pri vývoji  týchto služieb pre čínsky trh.“


Liang Baojun, viceprezident skupiny China Unicom Group, povedal: „Spoločnosť China Unicom, ako líder inovácií v oblasti  technológie 5G, je odhodlaná vytvoriť novú informačnú infraštruktúru  a riešenia v oblasti inteligentného internetového pripojenia, ktoré  používateľom prinesú tie najlepšie skúsenosti. Vybudovaním systému služieb  spolupráce medzi ľuďmi, vozidlami, cestou, sieťou a cloudom umožní  technológia 5G naplno rozvinúť možnosti automatického riadenia, zvýši  bezpečnosť jazdy a prinesie nové skúsenosti. Sme presvedčení, že China  Unicom a Volvo Cars budú navzájom úprimne spolupracovať a v súlade  s vnútroštátnymi podmienkami v Číne spoločne vyvinú postup obchodného  nasadenia, ktorý by sa mal stať vzorom pre priemysel v tejto krajine.“

V súčasnosti Čína postupne uvádza technológiu 5G vo svojich veľkých mestách za pomoci spoločnosti China Unicom a ďalších. Podobne ako vo väčšine regiónov aj v Číne sa všeobecne očakáva uvedenie vlastných regionálnych štandardov pre technológie V2X.

Spolupráca s China Unicom pomôže spoločnosti Volvo Cars náležite sa pripraviť na miestne požiadavky a zabezpečiť si silné zastúpenie v sektore V2X na svojom najväčšom trhu. Automobilka Volvo Cars plánuje predstaviť pripojenie 5G ako súčasť budúcej generácie vozidiel Volvo postavených na novej generácii modulárnej platformy SPA2.


ZDROJ: Volvo

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené