Fun zóna

Späť na články

Nová Dacia Sandero príde na budúci rok, čo všetko o nej vieme?

Malý rumunský hatchback bol vlani jedenástym najpredávanejším novým automobilom na európskom trhu. Veľkej obľube sa teší najmä medzi súkromnými zákazníkmi. Pritom nikomu nevadí, že konštrukčný základ Sandera siaha k Renaultu Clio druhej generácie, ktoré debutovalo ešte v roku 1998... 

Lenže donekonečna sa zo starej techniky žiť nedá. Stále prísnejšie emisné a bezpečnostné normy nútia Rumunov modernizovať. Nedávno nás prekvapili, keď do pomaly lúčiaceho sa Sandera a Loganu namontovali nový benzínový trojvalec 1,0 TCe, schopný spaľovať aj kvapalný ropný plyn (LPG). Dôvod? Potreba znížiť flotilové emisie značky.

S nástupom novej generácie budú technické zmeny ešte výraznejšie. Daciu Sandero s poradovým číslom tri spoznáme na jeseň budúceho roka. Neoficiálne správy však hovoria, že koncept uvidíme už na jarnom autosalóne v Ženeve. 


Z pohľadu Dacie pôjde o ozajstnú technickú revolúciu. Doterajší konštrukčný základ B0+, nahradí mierne zjednodušená verzia platformy CMF-B, akú využíva najnovšie Clio, Captur i Nissan Juke. Čo to znamená? Sandero získa napríklad ložiská s nižším valivým odporom, elektromechanický posilňovač riadenia alebo plastové deflektory na podvozku, zlepšujúce aerodynamiku. 

Použitie nového konštrukčného základu spoznáte aj navonok. Horná hrana bočných dverí už nebude zasahovať do strechy (čo je detail prevzatý z Clia II). Dvere budú končiť trochu nižšie a dostanú účinnejšie gumené tesnenia. Sandero zároveň skoncuje so staromódnymi kľučkami dverí a dostane bezpečnostné, vďaka ktorým záchranári po nehode auto ľahšie otvoria.

Aktuálne nie je jasné, či sa avizované zjednodušenie platformy CMF-B bude týkať aj nižšieho podielu vysokopevnostných ocelí a tým pádom menšej torznej tuhosti karosérie, alebo iba elektroniky. Dacia pochopiteľne nedostane rovnaké asistenčné systémy, aké využíva Clio. Niektorí elektronickí pomocníci sa však na palube objavia. Pôjde o autonómne núdzové brzdenie, upozornenie na nedobrovoľné opustenie jazdného pruhu, monitorovanie takzvaných mŕtvych uhlov či o monitorovanie únavy šoféra. Niektoré z nich sa od roku 2024 stanú povinnou výbavou všetkých nových áut, predávaných v Európskej únii.

Dizajn neprinesie revolúciu, ani odvážne tvary. V tomto ohľade sa Rumuni i materský Renault držia na uzde. Ich ambíciou je ponúknuť obyčajné sympatické auto. Na extravagantné výstrelky je tu predsa Renault.


V kabíne sa zmenia tri dôležité prvky. Sandero dostane pohodlnejšie predné sedadlá, prevzaté z Dustera. Volant nastaviteľný výškovo i pozdĺžne umožní šoférovi nájsť si ideálnu pozíciu. Architektúra palubnej dosky bude tiež vychádzať z Dustera. Tešiť sa môžeme na krajší prístrojový panel, na vyššie umiestnené rádio, respektíve dotykový displej i na známe kruhové ovládače klimatizácie. Neoficiálne správy hovoria, že Sandero dostane palubnú dosku prevzatú z ruského Renaultu Arkana.

Pod kapotou nájdeme atmosférický benzínový trojvalec 1,0 SCe (54 kW/73 k), prepĺňaný 1,0 TCe (73,5 kW/100 k) a turbodiesel 1,5 Blue dCi (63 kW/85 k). Na elektrifikáciu je z pohľadu Dacie priskoro, ale počítať môžeme s LPG verziou.

Našu ponuku skladových vozidiel Dacia Sandero si môžete pozrieť tu.

ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/nova-dacia-sandero-pride-na-buduci-rok-co-vsetko-o-nej-vieme

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené