Fun zóna

Späť na články

Kangoo alebo Dokker? Renault a Dacia pripravujú nové malé dodávky

Rok 2020 bude z pohľadu automobilky Renault aj rokom úžitkových vozidiel. Vývojové tímy totiž pracujú na príprave dvoch nových kompaktných dodávok. Už na jar uvidíme druhú generáciu Dacie Dokker. Výraz nová generácia je trochu nadnesený, pretože v skutočnosti pôjde o dôkladnú modernizáciu súčasného modelu.

Skelet karosérie, vrátane platformy B0, vychádzajúcej ešte z Renaultu Clio II, zostanú nezmenené. Lodgy však dostane nové vonkajšie panely karosérie, takže navonok bude pôsobiť ako nové auto. Akurát predné dvere zostanú kvôli úspore nákladov pôvodné. Vo vnútri nájdeme niekoľko prvkov prevzatých z Dustera - napríklad prístrojový panel.


Sprísnenie emisných limitov spôsobilo, že už súčasná Dacia Dokker musela kompletne obmeniť paletu motorov. Novinka preto v tomto smere neprinesie žiadne prekvapenia. Na pohon poslúži prepĺňaný benzínový štvorvalec 1,3 TCe a turbodiesel 1,5 Blue dCi. Neskôr ponuku rozšíri trojvalec 1,0 TCe, schopný spaľovať aj kvapalný ropný plyn LPG.

V kuchyni materského Renaultu sa varí predsa len väčšia revolúcia. Súčasný Renault Kangoo pôsobí na trhu už jedenásty rok, a tak generačná výmena je viac než očakávaná. Zvlášť po tom, čo nové modely Citroën Berlingo/Peugeot Rifter/Partner konkurenčného koncernu PSA sa tešia veľkej popularite.

Vzhľad v poradí tretej generácie Renaultu Kangoo už nie je tajomstvom. Francúzi ho najprv načrtli prostredníctvom štúdie Kangoo Z.E. Concept a vzápätí sa na internete objavili obrázky sériovej verzie, pochádzajúce z patentového úradu. 

Dizajnéri upustili od pôvodných oblých línií a prednosť dostali hrany. Kangoo charakterizuje štýl, ktorý sa momentálne uplatňuje na osobných Renaultoch. Samozrejme, rozdiel medzi štúdiou a produkčnou verziou je veľký. Zvýrazňuje ho fakt, že na obrázkoch z patentového úradu vidíme jednoduchú pracovnú verziu s plechovými diskami a nelakovanými nárazníkmi.


Práve pracovné Kangoo sa na trhu objaví ako prvé - na jeseň budúceho roka. Rodinný variant s presklenou kabínou ho bude nasledovať na jar 2021. Zákazníci si teda ešte chvíľu počkajú, ale Francúzi už odhalili prvé technické detaily.

Kompaktné úžitkové vozidlo získa prednú časť platformy CMF-C, ktorú aktuálne využívajú všetky osobné Renaulty, patriace do nižšej strednej triedy (Mégane, Scénic, Kadjar). Zadná časť podvozka vznikne na mieru pre Kangoo. Podobná kombinácia sa uplatnila na konkurenčných štvorčatách Citroën Berlingo/Peugeot Rifter/Peugeot Partner/Opel Combo. Aj tam predná časť podvozka pochádza z osobných áut, čo pomohlo znížiť ťažisko a vylepšiť jazdné vlastnosti. Od Renaultu Kangoo očakávame podobný pokrok.

Tuhý skelet umožnil konštruktérom pripraviť prekvapenie. Nové Kangoo bude mať posuvné bočné dvere, avšak bez B-stĺpikov. Podobnou vychytávkou sa kedysi snažil presadiť Ford B-Max. Francúzi si od absencie stĺpikov sľubujú predovšetkým ľahší prístup do zadnej časti auta.

Ponuka motorov zatiaľ zostáva zahalená rúškom tajomstva, dá sa však očakávať použitie konvenčných motorov 1,0 TCe, 1,3 TCe a 1,5 Blue dCi, ale aj hybridnej techniky 1,6 E-Tech a čisto elektrickej verzie. Elektrifikované varianty pomôžu Renaultu znížiť ostro sledované flotilové emisie CO2.

Pohľad do kabíny vám zatiaľ môžeme sprostredkovať iba prostredníctvom makety. Na palubnej doske dominuje netradičný prístrojový panel, pripomínajúci skôr veľký head-up displej. Uprostred sa nachádza dotyková obrazovka, mierne natočená na šoféra. Otočné ovládače klimatizácie a klapkové prepínače pochádzajú z nového Clia.


ZDROJ: https://autozurnal.ta3.com/kangoo-alebo-dokker-renault-a-dacia-pripravuju-nove-male-dodavky

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené