Fun zóna

Späť na články

Renault Clio: Revolúcia interiéru, evolúcia motora

Najnovšia generácia kompaktného Clia má našliapnuté na úspech hneď z viacerých dôvodov. Na jednej strane stojí história modelu. Renault s hrdosťou informuje, že ide o jedno z najúspešnejších áut v Európe a jednoznačne najúspešnejšie francúzske auto. Štvrtá generácia zaznamenala za 6 rokov svojej produkcie predaj až 2,6 milióna kusov. Je preto očakávateľné, že evolúcia a revolúcia, ktoré prišli spolu s novou generáciou, budú tým druhým dôvodom, prečo Clio spôsobí ošiaľ u fanúšikov B segmentu. Prešlo totiž masívnymi zmenami.


O evolúcií môžeme hovoriť na poli technológií. Piate Clio je postavené na novej platforme CMF-B, ktorej najväčšia prednosť je, že je univerzálnejšia. Podporuje aj elektrifikáciu a autonómnu jazdu. Vďaka skráteniu predného previsu je auto o 12 milimetrov kratšie ako jeho predošlá verzia, čo znamená lepšiu obratnosť.

Renault v novej generácií zabil multimediálne rozhranie R-Link a prichádza s novým, ktoré nesie názov Easy Link. Tento multimediálny systém sa nám páči oveľa viac. Je rýchlejší, responzívnejší a prehľadnejší. Okrem toho vyzerá oveľa krajšie ako predošlá technológia. Veľmi pozitívne hodnotíme zmenu máp, ktoré odteraz ponúkajú live informácie o doprave a vyhľadávanie pomocou kľúčových slov. V princípe by mali fungovať podobne ako napríklad Waze alebo Google Maps na telefóne.

Okrem nového multimediálneho systému príde nové Clio s radom najvyspelejších asistenčných systémov. Najdôležitejšia je technológia Easy Pilot, vďaka ktorej bude vaše auto udržiavať jazdný pruh a aj vzdialenosť od auta pred vami. Renault uvádza prvýkrát vo svojich autách aj adaptívny tempomat, ktorý dokáže úplne zastaviť. Nie úplne bežnou praxou v segmente sú aj parkovací asistent a asistent pre jazdu v kolónach.



Najväčšia zmena sa však udiala v interiéri. Začneme tým pre nás najmenej podstatným. Batožinový priestor narástol až na 391 litrov a je jeden z najväčších v triede. Ak však neplánujete denne prenášať lietadlové kufre, určite vás najviac ohromí zmena interiéru. Tu sme ostali doslova šokovaní. V najvyššej výbave RS Line sa nové Clio nepodobá ničomu, čo ste doteraz mohli v interiéroch francúzskej značky vidieť. Volant schudol a bol doplnený o hliníkové prvky. Pribudla obrovská obrazovka v strede palubnej dosky. Pod ňou sa nachádzajú samostatné ovládače klímy a tlačidlá podobné tým z Mini. Prístrojová doska sa stala digitálna. Zmizli lacné plasty. Pocit z auta je jednoducho neuveriteľný. Pri nasadnutí do nového Clia sme mali pocit luxusu. Niečo, o čom sme vo štvrtej generácií ani nesnívali.


Z hľadiska motorizácie sme vyskúšali dve verzie. Prvá prichádza so štvorvalcovým benzínovým motorom 1,3 s výkonom 96 kW. Doplnená je o dvojspojkovú sedemstupňovú prevodovku. Prejavy tohto auta boli veľmi prekvapivé. Iste, mierne nás sklamalo, že Renault verziu RS zatiaľ nechystá. A ani nechceme tento motor pripodobňovať verzií RS. Musíme však povedať, že na rýchlosť 150 km/h sme sa dostali oveľa rýchlejšie, ako by sme si mysleli.

Vyskúšali sme aj lacnejšiu a striedmejšiu verziu so 75 kilowattovým jednolitrovým trojvalcom. Ten bol o poznanie lenivejší. Vďaka manuálnej prevodovke sa však dal jednoducho vytáčať a bol veľmi zábavný. Typické trojvalcové neduhy ako trasenie sme necítili. Menej valcov sa prejavilo až pri zvuku pod plným plynom. Jedinou nevýhodou je, že túto konfiguráciu ponúka Renault iba s 5 stupňovým manuálom.


Jazda je v oboch verziách veľmi príjemná. Sedenie v RS Line je o poznanie športovejšie a sedadlá sú hlbšie. Znamená to, že bude chvíľu trvať, kým si ho nastavíte podľa seba a budete sa v ňom cítiť komfortne. Potom vás ale podrží o to viac. Auto sedelo na ceste perfektne a aj v zákrutách na vlnitej ceste sa správalo úplne predvídateľne a adekvátne k svojej dĺžke a ťažisku. Musíme povedať, že sme si užili oba modely. Jeden zaujal luxusom a dravosťou, druhý takou neotesanou živelnosťou. Samozrejme na pomery trojvalca. Pokiaľ ide o nové Clio, revolúcia interiéru skutočne je revolúciou. A evolúcia technológií zase evolúciou.


ZDROJ: https://auto.sk/clanok/2500-renault-clio-prva-jazda-revolucia-interieru-evolucia-motora

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené