Fun zóna

Späť na články

Nissan odkladá rokovania o prehĺbení aliancie s Renaultom

Japonská automobilka Nissan odloží rokovanie o prehĺbení aliancie so svojím francúzskym partnerom Renaultom. Namiesto toho sa zameria na riešenie vlastných problémov. Oznámil to na výročnom valnom zhromaždení generálny riaditeľ automobilky Hiroto Saikawa. Akcionári tiež schválili nový systém výborov, ktoré majú dohliadať na riadenie firmy a potvrdili pozíciu Saikawu v kresle správnej rady.

Valné zhromaždenie akcionárov bolo prvým od zosadenia Carlosa Ghosna. Saikawa sa hneď na začiatku ospravedlnil akcionárom za dosahy škandálu, pre ktorý automobilke prudko klesol zisk aj dividendy. Ghosnov odchod otriasol Nissanom a skomplikoval vyhliadky na jeho partnerstvo s Renaultom. Schôdzka bola na programe len niekoľko dní po tom, čo obaja partneri vyriešili nezhody medzi Saikawom a predsedom správnej rady Renaultu Jeanom-Dominiqom Senardom, týkajúce sa vymenovania do novo vytvoreného riadiaceho výboru Nissanu.



Stále však pretrvávajú nezhody okolo ich schopnosti prekonať vzájomné nezhody. „Našou prioritou je zvýšiť výkon, čo znamená odsunúť rokovania o budúcnosti aliancie,“ povedal Saikawa akcionárom. Dodal, že by chcel v rámci aliancie zachovať ducha rovnosti, napriek súčasnej akcionárskej štruktúre, ktorú Nissan považuje za nevyrovnanú. „Aliancia bola až dosiaľ úspešná, pretože sme navzájom rešpektovali svoju nezávislosť,“ citovala ho agentúra Reuters.

Renault je najväčším akcionárom Nissanu s podielom 43,4 percenta.Automobilka preto požadovala ďalších zástupcov vo výboroch, ktoré v Nissane dohliadajú na audit a vymenúvanie zamestnancov. Saikawa spočiatku tieto požiadavky odmietal, minulý týždeň však Senard a generálny riaditeľ Thierry Bollore kreslo vo výboroch nakoniec získali. Ghosn viedol Nissan dve desaťročia. V novembri ho však zatkli a čaká na súd v Japonsku. Je obvinený z finančných pochybení vrátane falšovania dokumentov. Tvrdí, že je nevinný.


ZDROJ: https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/517453-nissan-odklada-rokovania-o-prehlbeni-aliancie-s-renaultom/

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené