Fun zóna

Späť na články

Jaguar XE: Prémiový sedan zmenil techniku aj infotainment.

Jaguar XE prišiel na svet v roku 2015 s veľkými ambíciami. Mala to byť konečne účinná zbraň Jaguaru v boji proti BMW radu 3, Mercedesu-Benz triedy C a Audi A4. Bohužiaľ, zákazníkov malá britská šelma príliš nezaujala. Najlepším rokom pre XE bol rok 2016, keď sa preň rozhodlo 24 461 zákazníkov. Vlani to však bolo iba 10 877. Len na ilustráciu, také BMW 3 hlásilo vlani 106 991, Audi A4 112 484 a Mercedes-Benz C dokonca 150 995 európskych registrácií. V Coventry sa však nemienia vzdať. Svojmu najmenšiemu modelu naordinovali veľkú revíziu. A tá je inšpirovaná technológiami, ktoré pochádzajú z vyšších modelových radov, dokonca aj z luxusného elektromobilu I-Pace.

Zmenám, samozrejme, neunikol ani zovňajšok. Modernizované XE pôsobí vďaka novým nárazníkom s väčšími sacími otvormi športovejšie. Nové sú aj full-LED svetlá, za príplatok matricové, s výraznejšou grafikou v tvare písmena J. Šírku podtrhujú aj nové užšie zadné svetlá. Verzie R-Dynamic majú ešte agresívnejší nárazník, lesklú čiernu masku, väčšie kolesá a dva neprehliadnuteľné chrómové výfuky. Interiér podstatne zlepšil kvalitu materiálov. Jaguar sľubuje viac mäkkých plastov, nové prémiové obkladové materiály a čalúnenia a najmä nový infotainment. Napokon, to bola jedna z jeho slabších stránok. Zlepšená konektivita je jasná už pri pohľade na volant s dotykovými plochami z elektrického Jaguaru I-Pace.



XE dostalo navyše 12,3-palcový virtuálny kokpit a vylepšený head-up displej. Tiež sa môže pochváliť najnovšou generáciou rozhrania Touch Pro Duo, čo znamená nie jeden, ale hneď dva dotykové displeje na stredovej konzole. Spodný slúži najmä potrebám klimatizácie, kým horný navigácii alebo aplikáciám. Konečne sa do výbavy dostáva indukčné nabíjanie telefónov. Vychytávkou je virtuálne vnútorné spätné zrkadlo ClearSight, ktoré zobrazuje obraz širokouhlej kamery bez obmedzení zorného poľa konštrukciou karosérie. Minulosťou je aj nepraktický otočný volič automatickej prevodovky. Nahradil ho „joystick“ SportShift, známy z kupé F-Type či crossoverov F-Pace a E-Pace.

Pod kapotou muselo XE zareagovať na sprísňujúce sa emisné normy.A vlastne to už urobilo vlani, keď z ponuky vypadla verzia XES s vidlicovým kompresorovým 6-valcom s výkonom 250 kW. Nahradila ju4-valcová verzia XE Sport. A na tom sa nič nemení. Vynovený sedan tak počíta s troma výlučne 2-litrovými 4-valcami Ingenium, z toho jedným dieselovým. Naftový motor D180 (132 kW) tvorí výkonový základ. Obe benzínové verzie P250 (184 kW) a P300 (221 kW) sú silnejšie a obsahujú nový časticový filter. S prevodovkou si lámať hlavu nemusíte. Vo všetkých prípadoch sú motory spárované s 8-stupňovým automatom.



Naopak, pri všetkých verziách majú zákazníci možnosť voľby pohonu oboch náprav AWD. Najvýkonnejšie XE P300 AWD akceleruje na stovku za5,4 sekundy. Dieselové XE so zadným náhonom sa zas môže pochváliť skvelou spotrebou len 4,9 litra nafty na 100 km. Jazdný prejav možno meniť vďaka systému JaguarDrive Control, prevzatým z kupé F-Type. Ponúka jazdné režimy Comfort, Eco, Rain Ice Snow a Dynamic. Tie upravujú ohlas plynu, činnosť prevodovky aj riadenia. Ak je podvozok vybavený adaptívnymi tlmičmi Adaptive Dynamics, mení sa aj charakteristika pruženia. XE ťaží na ceste z nízkej hmotnosti, za ktorou stojí jeho karoséria, vyrobená z troch štvrtín z hliníka.

Našu ponuku modelu JAGUAR XE nájdete po kliknutí sem.

ZDROJ: https://auto.pravda.sk/novinky/clanok/512810-jaguar-xe-premiovy-sedan-zmenil-techniku-aj-infotainment-pomoze-to/

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené