Fun zóna

Späť na články

Volvo od roku 2020 kamerami a senzormi skontroluje, či je vodič opitý

Keď Volvo pred rokmi ohlásilo Víziu 2020, podľa ktorej nemá byť od roku 2020 v novom Volve nik vážne zranený ani usmrtený, veľmi sa mu neverilo. Splniť tento náročný cieľ je stále ťažké, ale rok 2020 sa blíži a my už vieme, akým spôsobom chce Volvo zamedziť smrteľným nehodám. Samotné zvyšovanie odolnosti vozidla pri náraze nestačí a ľudia v švédskej automobilke si to veľmi dobre uvedomujú. Aj preto začiatkom mesiaca ohlásilo Volvo zníženie maximálnej rýchlosti všetkých nových áut (vyrobených v roku 2020 a neskôr) na 180 km/h. Teraz prichádza s riešením ďalších problémov, ktoré majú na nehody štatisticky veľký vplyv - jazda pod vplyvom alkoholu, prípadne drog a nepozornosť vodiča. S vyhodnotením stavu vodiča, ale aj toho, kde sa pozerá (či na cestu, alebo inde), pomôžu kamery a senzory v aute. V prípade, ak systém vyhodnotí, že vodič je intoxikovaný, pozerá sa dlhšie mimo cesty, prípadne má zavreté oči, tak zasiahne.


Séria nasledujúcich akcií má znížiť riziko nehody. Prvým krokom je obmedzenie rýchlosti vozidla, následne sa so šoférom pokúsi spojiť call centrum automobilky, ak nepomôže ani to, tak vozidlo spomalí a zastaví na kraji cesty. Nezodpovedaných otázok o spôsobe fungovania systému je veľa. Napríklad, čo spraví Volvo na našej diaľnici bez odstavného pruhu, keď šofér zaspí, alebo mu príde nevoľno. Ďalšou novinkou, ktorá má podporiť bezpečnosť je Care Key. Vďaka modernému kľúču môže majiteľ vozidla obmedziť rýchlosť vozidla predtým, ako ho požičia svojmu rýchlo jazdiacemu synovi. 


Tak či tak, tvrdenie o nulovom počte obetí a ťažko zranených vo všetkých nových vozidlách značky od roku 2020 je aj napriek množstvu bezpečnostných riešení stále odvážne. Scenárov, s ktorými si auto zatiaľ nedokáže poradiť, nás napadne hneď niekoľko (napríklad zrážka s vlakom na nechránenom priecestí, opitosť šoféra iného auta...). Na druhej strane Volvo ešte možno predstaví do konca roka ďalšie systémy, veď švédsky výrobca je odjakživa zameraný na bezpečnosť. Svedčia o tom nielen veľmi dobré výsledky vozidiel Volvo v nárazových testoch, ale aj jedna staršia britská štatistika. Podľa nej v modeli XC90 nezomrel v Británii medzi rokmi 2004-2017 ani jeden človek vo Volve XC90. Volvu držíme v jeho úsilí palce, rok naplnenia Vízie 2020 sa rýchlo blíži a nehody švédskych vozidiel budú určite pod drobnohľadom. Ponuku automobilov značky Volvo u nás v Autoštýl, a.s. nájdete priamo tu

ZDROJ: https://auto.sk/clanok/2087-volvo-kamery-v-aute

Stiahnite si bezplatne
našu mobilnú aplikáciu

Naša aplikácia Vám ponúka:

  • vytvorte si zoznam Vašich vozidiel a v prípade potreby ich objednajte do servisu jedným dotykom
  • vždy aktuálna ponuka skladových vozidiel s možnosťou rýchleho odoslania záujmu o vozidlo
  • všetky dôležité novinky zo sveta značiek Volvo, Jaguar a Land Rover

OTVÁRACIE HODINY

Trenčianska Turná

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:30 - 12:30
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Bratislava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 13:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 07:30 - 17:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené

Trnava

PREDAJ

PON. - PIA.: 8:00 - 17:00
SOBOTA: 9:00 - 12:00
NEDEĽA: zatvorené

SERVIS

PON. - PIA.: 7:30 - 16:00
SOBOTA: zatvorené
NEDEĽA: zatvorené